GHAZAL, persembahan muzik dan nyanyian lagu-lagu Melayu yang bertemakan kasih sayang. Ghazal berasal daripada tradisi muzik Arab yang wujud sejak zaman jahiliah. Dalam bahasa Arab, ghazal bermaksud ‘lagu dan puisi kasih’. Dalam masyarakat Melayu, ghazal mempunyai pelbagai fungsi antaranya sebagai alat hiburan, meraikan upacara berkhatan dan perkahwinan.

Cik Putih Hashim Lagenda Ghazal Parti

Ghazal Parti Persembahan Lengkap

Ahad, 18 September 2011

Ghazal Parti Seri Sinaran Bayu Baling

Kumpulan Ghazal Parti Seri Sinaran Bayu Baling

Ketua Kumpulannya, Mohd Jamil Zakaria, 48, berkata, kumpulan ini mula diwujudkan dua tahun lalu hasil permintaan penduduk setempat yang menggalakkan.

Semua anggota kumpulan mempunyai pengalaman dalam mengendalikan alat muzik dan ada anggota merupakan ahli kumpulan kugiran. Jumlah ahli kumpulan ini seramai 16 orang sentiasa memberikan komitmen padu untuk mengangkat seni Ghazal Parti ini

Kebanyakan alat muzik ini diberikan pemain-pemain lama yang tidak dapat lagi meneruskan persembahan mereka.

Ghazal Parti memang sinonim dengan irama padang pasir, namun, kumpulan ini turut menyelitkan nyanyian pop mengikut cita rasa pendengar. Ghazal Parti bukan saja diminati oleh golongan Melayu, tetapi juga masyarakat Siam yang tinggal di daerah ini. Sehubungan itu, penyanyi kumpulan ini mampu menyanyikan lagu siam untuk memaksimumkan kepuasan pendengar.

Alat muzik asas dalam Ghazal Parti antaranya, gambus, biola, akordion, seruling, dram atau rebana.

Tiada ulasan: